Sunday, June 5, 2011

melaka

assalamualaikum sume. dah lame aq xjenguk2 blog aq ni. sori erk sebab wat korang tunggu lame2. aq ni nk citer pengalaman aq dari rumah sampai melaka. aq rase perjalanan dari kl ke melake lebih kurang 3 jam. dalam perjalanan tu, kire2 skg ni dah kul 2. kitowg carik masjid untuk sembahyang jamak. dah jamak, teruskan perjalanan sampai ayer keroh. dah la lame berape jam nk sampai ayer keroh uh. dalam 2 jam kowt baru sampai. sambil kelaparan pulak tu. hehe. dah sampai cube teke ape kitowg wat? kitowg g zoo melaka la. haiwannye memang gempak berbanding zoo negara. kalo nk ngok gambarnye, ngok kat fb aq la. aq malas nk upload gambar kat blog. banyak haiwan yang xpernah jumpe. kebanyakannye monyet. berapa spesies la kat situ. yang aq paling benci ialah kuda jantan yang telanjang sampai TERtengok ia punye kemaluan. kalo nk ngok, cube ngok album dalam fb aq. ade. dalam 40 minit kowt kitowg ade kat zoo. lepas uh, carik homestay nk tinggal. aq ngan family aq amiek satu malam je sebab banyak lagi tempat nk g and isnin bapak aq dah keje. sebab tu la balek awal. dah sampai homestay ok lagi tapi nk carik pown susah. rupenye kene ngok kat kunci yang tertera "crystal tower". ade diamond tower ngan emerald tower. aq carik je and dapat gak jumpe. tu pown tanye pak gat yang ade kat situ. dah sampai kat dalam rumah homestay uh, nampak je kolam terus salin pakaian mandi and pergi mandi kat situ. dalam gak. kalo aq berdiri mcm biase, dalam kolam uh dalamtinggi aq je. aq pown jengket2 kaki aq nk jalan. tapi lambat. aq berenang je la. lagi cepat. hehe. dalam satu jam aq ngan adik2 aq mandi lepas uh nek. malam uh lepas maghrib, aq ngan family g round2 kota melaka. jumpe menara taming sari tapi ramai gile waktu malam ngan waktu operasi kat situ nk tutup dah. so, kitowg g la beli mcdonald kat dataran pahlawan. ade chipmunk kat situ. aq testing la beli megamac. adek aq amek double mcchicken. adek aq lagi satu beli mega mac. bapak aq amek big mac je sebab xlarat nk makan saiz besar.haha. mak aq amek big n tasty. aq xtahu la mcm mane rasenye. lepas uh, beli 2 kopi and 3 milo. malas nk beli tempat len sebab situ sume jalan sehala je. dah balek kat homestay lepas makan aq ngan adek aq tido kat bilik yang dah jadi kutub utara. sejuk galer. antara 12 malam hingga kol 7 pagi, lebih kurang 3 kali aq bgun amik selimut. sejuk gile. aq malas nk ejas2 ekon uh. dah bgun pagi uh, beku seluruh anggota badan aq. nk mandi heater tapi same sejuk. xgune punye heater. tahan je waktu mandi uh. yang paling aq benci sekali waktu melabur. dah hbis melabur tapi xde paip pown. hurmm. terpakse beristinjak ngan tisu. benci. benci. benci. kitowg checkout dari homestay sebab nk lawat banyak tempas lagi. dah checkout tu, g sarapan kat kedai mamak uh, waktu makan plak ade orang berarak wat kempen "bebas asap rokok". aq dah ok dah ngok diorang bersemangat tapi tetibe je ade dua org dari perarakan tu datang kat kaunter mamamk beli sekotak rokok. aq nk lempang je muke diorang. dah makan uh, aq ngan dua lagi adek aq nek taming sari. parents aq nk dating kat dalam beca. bes gak menara taming sari uh. dalam 7 minit. nek 1 minit. pusing kat atas 5 minit. turun 1 minit. ketinggiannye leh tahan la. lepas nek taming sari tu, kitowang jalan2 kat kota melaka. bes gak. banyak pemandangan cantek. adek aq sua orang uh nek basikal yang kayuh kat depan. aq malas nak nek. wat malu je. lepas uh, nek la bot river cruise. pemandangannye cantek tapi airnye kotor. banyak daun and sampah. 40 minit perjalanan menaiki bot uh. ade banyak lukisan kat bangunan. unik sgt. cantek. lepas nek bot uh, kitowg kecuali bapak aq g spa urut ikan. aq letak kat kolam ikan kecik. ok siket tapi bile letak je dalam kolam ikan besar siket, dah geli galer. aq tahan je. bes. 15 minit untuk RM10. bes gak. bek untuk kesihatan kaki. lepas uh, kitowg beli la kerepek kat situ. 3 untuk RM10. banyak gak la beli. lepas uh, kitowg g nek kete nk g pantai klebang nk makan ikan bakar. tapi dukacitanya, ikan bakar bukak MALAM!!!!! sabo je la. sume ikan bakar bukak malam. tapi nk wat camne. at least dah tahu tempatnye. senang siket. lepas uh, kitowang carik masjid dulu nk sembahyang zohor. lepas semayang, kitowng g la taman buaya kat sebelah zoo melaka. bes la gak. banyak la jenis buaya kat situ. antaranya buaya kontot, buaya bongkok and mcm2 lagi. bes. kitowg g kedai2 yang ade kat sebelah taman buaya. ni lah part paling best. nek kete 3 lap mcm org gile. aq jadi pemandu and adik aq sorg jadi penumpang. adek aq dah takot tapi memang BES gile bile nek. macam kete. kalo nk amek lesen kete, senang siket. xyah nk practice. petik jari je dah dapat lesen. lepas uh balek kl tapi g dulu kampung baru. makan seafood. sedap. waktu aq makan, aq rase mcm ade org usik peha aq. tibe2 aq ngok kucing ngan kelaparan. aq pown bagi kat kucing tu sebab dye pandai wat muke kesian kat depan aq. comel. lepas tu, kitowng pown balek umah. sume tido. aq sorang je xtido lagi. nk upload gambar ke fb and nk tulis blog. hehe. bye

No comments:

Post a Comment